Verwarmen met een warmtepomp

Warmtepompen zijn zuiniger en dus milieuvriendelijker dan de meer traditionele verwarmingsystemen. Omdat de warmte zonder toevoeging van energie van hoog naar laag stroomt bereikt een warmtepomp een gemiddeld rendement van 4 of meer! Dit betekent dat slechts 25% van de warmte moet worden aangekocht (onder de vorm van elektriciteit) en dat 75% gratis uit de natuur wordt gehaald!

Of anders gezegd

voor elke euro elektriciteit die in een lucht/water - of een lucht/luchtwarmtepomp wordt gestopt krijgt men 4 euro warmte. Dankzij verwarmen met een warmtepomp bent u dus ook nog maar voor 1/4 afhankelijk van uw energieleverancier!

Bovendien komt een warmtepomp ook in aanmerking voor een aantal subsidies vanwege het lage energieverbruik, de beperkte CO2 productie en de zeer lage K-waarde

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Het wordt koud in een koelkast omdat er in het vriesvakje een verdamper zit waarin een ijskoud koelmiddel circuleert. De voedingswaren in de koelkast geven hun warmte af aan de verdamper doordat warmte altijd vanzelf van een hoog naar een laag niveau stroomt. De warmte die de voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor (=zwart metalen rooster) aan de achterkant van de koelkast. De warmtepomp haalt op dezelfde manier gratis warmte uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal - ook in de winter - enorme massa’s warmte opgeslagen. Het is deze warmte die wordt gebruikt om je woning te verwarmen.

Enkele realisaties